Papierman (d) - aflevering 59

Verspreide feiten en geruchten uit alle hoeken van de wereld van het boek, plus versbereide lezenswaardigheden:

**In Jeruzalem worden de fresco's van Bruno Schulz tentoongesteld. De Pools-Joodse schrijver en tekenaar Schulz maakte deze tijdens de oorlog in een kinderkamer van een Duitse officier. Achtergrond bij De Standaard en The New York Times.
**Margaret Atwood zal dan toch aanwezig zijn op het Dubai Literatuurfestival, zij het virtueel, dat weet The Guardian. De Canadese schrijfster had aangegeven niet naar Dubai te willen gaan uit protest tegen de boycot van de organisatoren van The Gulf Between Us, een roman van Geraldine Bedell over een homoseksuele relatie. Atwood zal nu door middel van een video conference interventies leveren. Overigens, de zogenaamde boycot van Bedells roman blijkt er ook geen te zijn, aldus NRC boeken.
**Childe Harold (1812) van Lord Byron vertaald door Ike Cialona en opgenomen in de Gouden reeks van Athenaeum-Polak & Van Gennep, besproken in Trouw.
**De nieuwe verhalenbundel van Cees Nooteboom, zijn eerste werk voor zijn nieuwe uitgever De Bezige Bij: 's Nachts komen de vossen, besproken in NRC en in Trouw. Van Margot Dijkgraaf verschijnt bij die gelegenheid het essay/interview Nooteboom en de anderen en er is ook de DVD Hotel Nooteboom, een film van Heinz Peter Schwerfel plus uniform vormgegeven heruitgaven van Rituelen, Philip en de anderen en De ridder is gestorven, met inleidingen (zie hier).
**Vrij Nederland over de ook in Nederland op til zijnde Roberto Bolañomania (waarover we al eerder berichtten), naar aanleiding van de verschijning van 2666.
**Hetzelfde blad rekent uw dienaar De papieren man tot de 'beste blogs en sites' over literatuur, zie hier.
**In Glanz & Elend. Magazin für Literatur und Zeitkritik een lezenswaardig essay van René Steininger over het werk van W.G. Sebald, "Enzyklopädie der Melancholie": "In gans de naoorlogse Duitse literatuur zal men niet gauw een ander oeuvre vinden dat zo hardnekkig het thema van de verstoring en droefenis heeft getekend."
**Een brief van Jorge Luis Borges aan het nieuwsagentschap EFE heeft duidelijk gemaakt dat hij wel degelijk in Génève wilde begraven worden en daar voor eeuwig wilde blijven. In de brief schreef Borges enkele weken voor zijn dood dat hij in de Zwitserse stad "onzichtbaar wilde worden". Een Argentijnse politica had onlangs opgeroepen om Borges opnieuw te begraven in zijn geboorteland (zie ons eerder bericht). Borges' weduwe Maria Kodoma heeft al gereageerd en wil dat de polemiek nu voor altijd een einde neemt.
**The Telegraph over de vroege brieven van Samuel Beckett.
**Nieuw werk van Antjie Krog op komst: There Was This Goat.
**Vorig jaar ging de Independent Foreign Fiction Prize nog naar Paul Verhaeghen voor Omega Minor, maar dit jaar staan er zelfs op de longlist geen schrijvers uit de Lage Landen, zie hier.
**Sf-schrijver Philip José Farmer sterft op 91-jarige leeftijd, zo meldt VRT. In Canada overlijdt de schrijver Scott Symons. Een obit in The Montreal Gazette.
**Knack over "de kater" van Dimitri Verhulst en het openingsevenement van de Literaire Lente Zogezegd.
**Frank Albers over de pas overleden Jaap Kruithof. "Laten we maar toegeven dat we hem eigenlijk al lang vergeten waren, dat zijn radicaliteit voor deze tijd nog slechts iets excentrieks had..."
**Boeken blijven verkopen, althans in Canada - aldus Booknet Canada - en ook in Vlaanderen - aldus de VRT.
**Haat is een deugd van Gustave Flaubert is uitverkoren tot Gouden Privédomeindeel. Het deel zal binnenkort bij De Arbeiderspers verschijnen in een bijzondere, met goud omlijste editie, zie hier.
**In New York loopt dezer dagen een Festival of New French Writing, met onder meer Frédéric Beigbeder, Emmanuel Carrère, BHL, Jean-Philippe Toussaint, Olivier Rolin en Marie Darrieussecq op het appel (Illustraties: een zelfportret van Bruno Schulz + W.G. Sebald)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman/Hans Cottyn op 28-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening