Tiendaagse rond Fenomenale Feminatheek van L.P. Boon start vanavond

In Antwerpen opent vanavond een tentoonstelling waarin de befaamde Fenomenale Feminatheek van auteur Louis Paul Boon (1912-1979) het middelpunt vormt, op initiatief van vzw Den Tunnel. Maar wie verwacht dat de Fenomenale Feminatheek integraal te zien is, zoals de organisatoren eerder aankondigden (zie dit DPM-bericht), zal bedrogen uitkomen: het gaat wel degelijk om een selectie. Vorig jaar ontstond grote deining toen een expo met de volledige collectie blootfoto's (22.400 stuks) in het Antwerpse FotoMuseum werd afgeblazen door provinciaal gedeputeerde Ludo Helsen (zie hier). In Gent was de Feminatheek - zij het in versluierde vorm - daarna bij de start van de Literaire Lente wel te bekijken.
Het Antwerpse gebeuren rond de Fenomenale Feminatheek loopt in evenementenzaal La Riva, een artnouveaugebouw aan het Eilandje in Antwerpen, en is tien dagen te zien. De driedelige expo is uitgewerkt door het Gentse kunstenaarsduo Jon & Ibe. In het Kabinet der Lusten worden zo'n 200 prenten in vitrinekasten getoond, waarbij de categoriseringen van Boon worden aangehouden. In het tweede luik, Netwerk der Lusten, hebben 60 hedendaagse kunstenaars werk afgeleverd en dat wordt gecombineerd met 40 naakten van oude meesters. Het gaat onder meer om werk van Anne-Mie van Kerckhoven, Wim Delvoye, Robert Devriendt en Johan Clarysse, Titiaan, Duchamp, Courbet, Rubens, Delacroix enz. Het beeldmateriaal is in een film gegoten, een collage op canvas en een installatie met tafels. Het slotonderdeel is de voyeuristische Tunnel der Lusten, een tunnel van flatscreens waarop een reeks gedigitaliseerde prenten uit de Feminatheek opflakkeren. Er zijn ook optredens en lezingen voorzien, onder meer door Boonbiograaf Kris Humbeeck.
Gedeputeerde Ludo Helsen ziet geen graten in deze expo, waarover hij nu geen bevoegdheid heeft: "Als de organisatoren een selectie maken en bepaalde foto's achterwege laten, dan is er geen probleem. Precies dat was vorig jaar het struikelblok. Het FotoMuseum, een instelling van de provincie, vroeg ons om toelating. Ik heb daarop geadviseerd uit te kijken met foto's waarmee ze moeilijkheden met kinderporno zouden kunnen krijgen", zo zegt hij in De Standaard. De expo is te bekijken tot 15 februari in Antwerpen. Zie de uitgebreide berichtgeving in De Morgen en deredactie.be.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening