Boekenbijlage van 'de Volkskrant' staat zwaar onder druk

Nadat eerder deze week al het bericht kwam dat The Washington Post zijn boekenbijlage gaat opdoeken (zie dit bericht), komt ook vanuit Nederland weinig opbeurend nieuws voor de literatuurliefhebber. Bij de geplande herschikking van de Volkskrant dreigt het boekenkatern Cicero geofferd te worden. Er wordt gedacht over de samenvoeging van de bijlage met de kunstbijlage ofwel zouden de recensies worden ingevoegd in een dagelijkse tabloidbijlage die de krant wil starten. "Zeker is dat de fictie en non-fictie-recensies niet zullen worden gescheiden en dat het aantal pagina’s boekrecensies zal afnemen", zo bericht NRC-Handelsblad. De medewerkers van de kunst-en boekenredactie van de Volkskrant vernamen het nieuws op de jaarlijkse borrel. Chef kunst Hanneke de Klerck (die over Cicero gaat, gezien Cicero sinds vorig jaar geen eigen chef meer heeft) spreekt daarbij van diverse 'modaliteiten' en sluit niet uit dat Cicero als aparte bijlage toch blijft. NRC merkt op: "Overigens zitten er in de werkgroepen die de toekomst van de krant bespreken geen boekenredacteuren." Bij de Vereniging van Letterkundigen sluit men acties of een handtekeningenactie tegen de gang van zaken niet uit. Schrijver en dichter Jan Boerstoel: "Ik zou het er met het bestuur over moeten hebben, maar ik kan het me voorstellen. Er is al veel verdwenen, het opheffen van een bijlage als Cicero zou een verarming zijn. Schrijvers hebben liever positieve recensies dan negatieve, maar er moet natuurlijk nog wel over ons worden geschreven.”
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening