Ontdekt verhaal toch niet van Gerard Reve?

Het deze week ontdekte kortverhaal 'De sadist' van Gerard Reve is volgens Revebiograaf Nop Maas hoogstwaarschijnlijk niet van zijn hand. Maas is van oordeel dat de stijl te zeer afwijkend is en dat de tekst "onder het gebruikelijke niveau" van Reve ligt, zo schrijft NRC-Handelsblad.
'De sadist', het eerste deel van een 'pornografische novelle', stond in het tijdschrift Rabarber, dat in 1960 op slechts één exemplaar is verschenen. De Nederlandse biograaf Eric Duivenvoorden stuitte op het verhaal bij voorbereidingen voor een biografie over kunstenaar Robert Jasper Grootveld (1932), de grote inspirator van de provobeweging en onder meer betrokken bij de happenings op het Spui in Amsterdam in 1964 en 1965. Bijzonder aan het verhaal is dat Frits van Egters, de hoofdfiguur uit Reves beroemde roman De avonden (1947) er in voorkomt. Grootveld was eind jaren vijftig en begin jaren zestig nauw bevriend met Reve.
"Na lezing blijkt echter dat het korte fragment van zo’n 1.200 woorden weinig lijkt op het werk van Reve, en bijvoorbeeld uitdrukkingen en woorden bevat, als ‘veuls’, die in de rest van diens oeuvre niet voorkomen", schrijft NRC. Volgens Maas lijkt het fragment een poging tot pastiche op het vroege werk van Reve, uit de jaren veertig, zoals kan blijken uit de herintroductie van Frits van Egters. Toch blijft Maas voorzichtig: "Het kan zijn dat Reve het verhaal in een dronken bui aan Grootveld heeft gedicteerd, die het vervolgens beneveld en slordig heeft opgetikt. Maar dat is zeer onwaarschijnlijk.” Maas zegt dat het nieuws over het Reveverhaal gebruikt is om de aandacht te vestigen op de Grootveldbiografie.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening