Twaalfde-eeuws handboek voor liefdescorrespondentie ontdekt

In het Noord-Italiaanse Verona, stad van het beroemde koppel Romeo en Julia, hebben wetenschappers het waarschijnlijk oudste handboek voor liefdesbrieven ontdekt. Een aantal studenten kwamen in de Biblioteca Capitolare toevallig de Latijnse handleiding Modi dictaminum uit de twaalfde eeuw op het spoor, geschreven op perkament door een zekere Guido. “Het gaat om het oudste handboek in zijn soort, met een heel hoofdstuk gewijd aan liefdesbrieven”, aldus Francesco Stella, de professor middeleeuwse literatuur die het team leidde. De middeleeuwse liefdesexpert suggereert zinnen als: “Mijn liefde voor jou is zo diep, dat ik ze met woorden niet uitdrukken kan, al kon elk membraan van mijn lichaam spreken.” Een passende groet voor de geliefde is bijvoorbeeld "Ik stuur je zoveel groeten als er vissen in de zee zwemmen.” En we leren ook dat het nooit kwaad kan de schoonheid van de geliefde met edelstenen te vergelijken. Zie onder meer deredactie.be
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-02-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening