Twee 'verloren gelegde' brieven van Victor Hugo in Antwerpen teruggevonden

In de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience werden bij toeval twee handgeschreven brieven van de Franse schrijver Victor Hugo (1802-1885) teruggevonden, zo meldt de instelling. In de twee brieven aan zijn persoonlijke vriend en journalist Camille Berru becommentarieert Hugo het politieke klimaat van zijn tijd. De brieven zullen op Erfgoeddag (op zondag 26 april) aan het publiek worden getoond. Ze waren al in 1957 in de collectie van de bibliotheek terechtgekomen, maar de steekkaart die naar de brieven verwees, was verdwenen. "Hoewel de brieven dus netjes op hun plaats lagen in het beveiligde magazijn, leken ze van de aardbodem verdwenen te zijn", meldt de bibliotheek.
De twee brieven zijn gericht aan Camille Berru, een goede vriend van Victor Hugo waarmee hij in de periode 1848-1851 samen actief was bij de krant L'Evénement. Berru komt ook voor in Hugo’s Histoire d’un crime (1877), het boek waarin de machtsovername door Napoleon III in 1851-1852 wordt geëvoceerd. Daarin mengt Hugo fictieve verhalen met historische feiten.
Berru was, net als Hugo, sterk gekant tegen de staatsgreep van Napoleon III en stond op de barricaden. Na de overwinning van Napoleon III gingen beiden in ballingschap in Brussel waar Berru journalist werd bij de krant L'Indépendance belge. De twee brieven van Hugo zijn respectievelijk geschreven vanuit Hugo's Hauteville House in Guernsey in 1866 en vanuit het Luxemburgse Vianden in 1871. Vandaaruit rapporteert Hugo aan Berru ook over de ontmoeting met een jonge weduwe wiens echtgenoot gefusilleerd werd. Later wordt deze Marie zijn minnares.
Hugo schreef wellicht meer dan tienduizenden brieven. Zie meer details in dit artikel in Streven.
Dat bibliotheken niet altijd meer precies weten wat ze allemaal in hun collectie hebben, komt wel vaker voor. Onlangs kwam aan het licht dat de British Library van ruim 9.000 collectiestukken niet meer weet waar ze zich bevinden, zie ons DPM-bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening