Google Book Search op zoek naar auteurs via wereldwijde printadvertenties

Internetgigant Google plaatst wereldwijd voor zeven miljoen dollar advertenties in kranten, tijdschriften en literaire magazines. Dat kadert in een campagne om zoveel mogelijk eigenaars van auteursrechten op (literaire) werken te bereiken, omdat ze hun boeken wil integreren in Google Book Search, zo meldt De Morgen. Die auteurs krijgen dan een vergoeding (zie hier). De campagne komt er na twee jaar durend juridisch getouwtrek waarbij auteurs Google voor de rechters daagden en later een miljoenendeal werd uitgewerkt (zie dit DPM-bericht). Google kwam met een systeem waarbij gebruikers moeten betalen om een boek met auteursrechten digitaal in te kijken en waarbij een deel van de centen naar de auteurs gaat. Maar flink wat schrijvers en uitgevers zijn moeilijk vindbaar of willen niet dat hun werken geïntegreerd worden. Google Book Search hoopt met de campagne die auteurs op te sporen of over de streep te trekken.
Google moet volgens de wet immers ook "zijn uiterste best doen" om iedereen die onder de regeling valt te informeren. Boeken van schrijvers die niet in de deal meestappen, zullen wel opduiken in zoekopdrachten, maar kunnen digitaal niet geraaadpleegd worden.
Merkwaardig is dat Google voor zijn campagne nu ook de traditionele printmedia aanwendt. Eerder werd ook een speciale website (Google Book settlement) en een mailcampagne gelanceerd. Intussen werden al meer 200 advertenties in zeventig landen geplaatst.
Google Book Search wil zoveel mogelijk boeken, overal ter wereld, digitaliseren en heeft intussen 20.000 uitgevers en 28 grote bibliotheken overtuigd om mee te stappen in zijn project, waarbij zeven miljoen boeken zijn gedigitaliseerd. Sergej Brin, mede-oprichter van Google, zegt dat het zijn ambitie is "om 's werelds informatie te ordenen en universeel toegankelijk en nuttig te maken", maar de informatiemonopoliseringsdrang van Google lokt de laatste tijd veel kritiek uit.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 07-03-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening