A.F.Th. van der Heijden verrast met historische roman

De Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden zal in september voor het eerst een historische roman publiceren, zo meldt Het Parool. De ochtendgave, zoals het boek zal heten, voltrekt zich in het zeventiende-eeuwse Nijmegen. Daarmee onderbreekt A.F.Th. van der Heijden zijn steeds uitdijende cyclus Homo duplex, waarvan het laatste deel het in 2007 met de AKO-Literatuurprijs bekroonde Het schervengericht was.
De plot van de overgave start op 9 juli 1672, wanneer de troepen van Lodewijk XI, Nijmegen innemen. Die dag blijkt de jonge, kersverse bruid van Kasper Sonmans verdwenen te zijn. Pas in de nacht van 10 op 11 augustus, als de vrede tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en Frankrijk is getekend, ontdekt Sonmans hoe de vork in de steel zit.
Van der Heijden is al een tijdlang in de weer met Nijmegen. Zo volgde hij er al het proces tegen de moordenaar van de Nijmeegse activist Louis Sévèke, met het oog op een epiloog bij de cyclus De tandeloze tijd. De ochtendgave, goed voor 220 pagina's, heeft Van der Heijden geschreven op verzoek van de stad Nijmegen ter gelegenheid van het 330-jarige bestaan van de Nijmeegse Vrede.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening