Jane Austen krijgt zombie-uitmonstering

Men schijnt er maar niet genoeg van te krijgen om de klassiekers van Jane Austen een nieuwe uitmonstering te geven. En die term mag ditmaal erg letterlijk worden genomen. De schrijver Seth Grahame-Smith heeft zowaar een horrorversie gemaakt van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice uit 1813, waarin de zombies het voor het zeggen krijgen. De beroemde beginzin van het boek is omgevormd tot: ‘It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains.’
De auteur beschouwt zijn versie als een ‘literaire 'mash-up' voor het grote publiek en denkt zo lezers warm te maken voor de klassieken. Pride and Prejudice vertelt de besognes van vijf ongetrouwde zussen uit de Engelse middenstand rond de eeuwwisseling van de 18de en 19de eeuw. Haar moeder poogt de dochters in de armen te drijven van welgestelde, huwbare mannen. Maar in de horrorversie is hoofdpersoon Elizabeth Bennett een kung-fu-expert die het vredige stadje Meryton bevrijdt van gewelddadige zombies. De auteur denkt dat Austen er zelf wel zou kunnen mee lachen hebben: “Maar mocht ze nog leven, dan zou ze me misschien ook voor de rechtbank hebben gedaagd over de royalty’s.”
De Austenzombieversie legt de auteur geen windeieren, want ze gaat als zoete broodjes over de toonbank. Het boek verscheen bij de kleine Amerikaanse uitgever Quirk Books en bereikte in geen tijd de Amerikaanse bestsellerlijsten, en intussen bestormde het ook de Britse verkooplijsten. Grahame-Smith heeft zojuist ook een deal van 390.000 dollar op zak met een grote Amerikaanse uitgever waarin het leven van Abraham Lincoln als vampierenjager wordt geëvoceerd. Zie de berichtgeving hier in The Guardian en in dit artikel. En bij NRC Boeken.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening