Volledig toneelstuk van Jan Arends aangetroffen

In januari 2010 komt er een geënsceneerde reading van Smeer, het enige en nooit eerder opgevoerde toneelstuk van Jan Arends (1925-1974). Onlangs trof Arends-biograaf Nico Keuning het typoscript van Smeer of De weldoener des vaderlands (1960) aan in de bezittingen van acteur-regisseur Carel Alphenaar. Er was tot op heden slechts één bedrijf van het stuk bekend, dat verscheen in Arends’ Verzameld Werk (2003). Het bevat in totaal acht akten. In de Volkskrant zegt Keuning: "De titel Smeer verwijst naar de Planta-affaire, de margarine die in 1960 wegens het veroorzaken van jeuk uit de handel moest worden genomen."
Het stuk gaat over een cynische ‘Geldmaker’, een ‘Krantenman’ en een ‘Copywriter’ die ook nog dichter is. De cultschrijver Jan Arends, psychiatrisch patiënt en huisknecht, verwierf vooral naam met Keefman (1972) en Lunchpauzegedichten (1974). Het nu ontdekte toneelstuk schreef hij destijds in één week in Brussel en stuurde het naar de Amsterdamse Toneelschool. Met iedereen die niet snel of positief genoeg reageerde, kreeg hij bonje. Arends pleegde in 1974 zelfmoord, door uit het raam te springen van zijn flat. Nico Keuning publiceerde in 2003 de biografie van Arends, Angst voor de winter.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening