Gerrit Komrij lanceert Nationale Gedichtenwedstrijd

Dichter, bloemlezer en essayist Gerrit Komrij heeft vandaag in de Amsterdamse boekhandel Scheltema de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd gelanceerd. Dat is een nieuwe Nederlandse nationale po√ęzieprijs waarvoor iedereen ouder dan 16 jaar gedichten kan inzenden. De prijs voor het beste gedicht bedraagt tienduizend euro. De winnaar maakt kans op publicatie door uitgeverij Augustus, zo meldt het persbericht.
De wedstrijd wordt georganiseerd door de Po√ęzieclub, die Komrij in 2001 oprichtte toen hij Dichter des Vaderlands was. Het prijzengeld wordt ter beschikking gesteld van de Turing Foundation, een goed doel van de oprichters van het navigatiebedrijf TomTom. Het idee voor een gedichtenwedstrijd komt uit Engeland, waar dergelijke initiatieven al jaren bestaan.
Inzenden is alleen mogelijk via http://www.nationalegedichtenwedstrijd.nl/. Per gedicht wordt drie euro administratiekosten in rekening gebracht. Alle dichters blijven in het hele beoordelingsproces anoniem. Zo wordt ieder gedicht uitsluitend op kwaliteit beoordeeld en heeft iedereen dezelfde kans om te winnen, zo zeggen de initiatiefnemers. Uit alle inzendingen wordt vervolgens een longlist van honderd gedichten samengesteld. De jury, voorgezeten door Gerrit Komrij, kiest de winnaars. De jury bestaat verder uit DJ Giel Beelen, korte verhalen schrijfster Sanneke van Hassel, Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink en dichter Vrouwkje Tuinman. Ramsey Nasr, Dichter des Vaderlands, is ambassadeur van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening