Pulitzer Prize voor fictie gaat naar Elizabeth Strout

De Amerikaanse schrijfster Elizabeth Strout heeft voor haar verhalenbundel Olive Kitteridge de Pulitzer Prize voor fictie gekregen. Ze ontvangt daarmee een van de dertien Pulitzers die gisteren werden toegekend in de categorieƫn journalistiek, literatuur, non-fictie en theater. De Pulitzers zijn zeer gegeerde Amerikaanse onderscheidingen.
Strout krijgt 10.000 dollar voor een verzameling van 13 kortverhalen, gesitueerd in het kleine stadje Maine, "geschreven in gepolijst proza." Het boek verscheen in Nederlandse vertaling bij uitgeverij Atlas.
Ook genomineerd waren The Plague of Doves van Louise Erdrich en All Souls van Christine Schutt. Voor poƫzie is de prijs naar T.S. Merwin gegaan voor The Shadow of Sirius, een verzameling heldere, tedere gedichten die inzoemen op de kracht van de herinnering." De non-fictie-Pulitzer werd verstrekt aan Slavery by Another Name: The Re-Enslavement of Black Americans from the Civil War to World War II van Douglas A. Blackmon. The New York Times krijgt dan weer vijf journalistieke Pulitzers, zie NRC. Zie hier het integrale overzicht van de Pulitzer Prizelaureaten.
Vorig jaar ging de fictie-Pulitzer naar Junot Diaz, het jaar daarvoor naar Cormac McCarthy.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening