Rechter ziet plagiaat in een boek van Nobelprijswinnaar Camilo José Cela

Een rechter in Barcelona heeft geoordeeld dat er gegronde redenen zijn om aan te nemen dat de Spaanse Nobelprijswinnaar Camilo José Cela (1916-2002) een boek van Carmen Formoso heeft geplagieerd, zo meldt El País. Daarmee krijgt een tien jaar oude zaak een nieuwe aflevering. In 2001 sleept Formoso Cela voor de rechter omdat ze grote overeenkomsten in verhaallijn, personages en zelfs tekst meende te zien tussen haar boek Carmen, Carmela, Carmiña en dat van Cela, La cruz de San Andrés, waarmee hij in 1994 de prestigieuze Premio Planeta had gewonnen. Aanvankelijk oordeelde het gerecht dat er slechts toevallige gelijkenissen tussen beide boeken waren. Maar Formoso ging in beroep en vorig jaar riep de rechter de hulp in van de literatuurprofessor Luís Izquierdo (zie ons bericht van toen). Izquierdo heeft nu zijn rapport aan de rechter voorgelegd en dat is vernietigend voor Cela. Ook de rechter ziet grote gelijkenissen tussen beide boeken en meent dat dit niet toevallig is.
De rechter ziet een verzwarend argument in het feit dat het boek van Formoso in manuscriptvorm twee maanden voor dat van Cela werd ingediend om mee te dingen naar de Premio Planeta. Deze prijs voor niet-gepubliceerde manuscripten is ingesteld door de uitgeverij Planeta. Jesús Díaz Formoso, de advocaat en zoon van Carmen Formoso die zich in de zaak heeft vastgebeten, beschuldigt deze uitgeverij dat ze het manuscript van zijn moeder heeft doorgespeeld aan Cela, die het vervolgens zou hebben geplunderd. Planeta, de grootste uitgever van Spanje, heeft meteen beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter. Wordt vervolgd.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening