Martin Bril bekroond met Bob den Uylprijs

De Nederlandse auteur Martin Bril heeft voor zijn Napoleonboek De Kleine Keizer de VPRO Bob den Uylprijs voor het beste literaire en/of journalistieke reisboek gekregen. De prijs omvat een geldbedrag van 5.000 euro en een plastiek van Berenice Witsen Elias. "Bril heeft een onwaarschijnlijk fraai evenwicht gevonden tussen kennis en ervaring, tussen planning en nonchalance, tussen het persoonlijke en politieke", zo vond de jury. "Het is een boek dat als voorbeeld kan dienen en tegelijkertijd door niemand anders dan deze auteur geschreven had kunnen worden." Martin Bril bezocht voor dit bij Prometheus verschenen boek over zijn fascinatie voor Napoleon Bonaparte onder meer slagvelden, archieven, monumenten en musea. De ernstig zieke Bril moest verstek geven voor de prijsuitreiking in Amsterdam. Tot de genomineerden behoorden verder Jelle Brandt Corstius met Rusland voor gevorderden (Prometheus), Dylan van Eijkeren met Het beste land ter wereld (De Geus), Marona van den Heuvel met Bentleys in de steppe (Atlas) en Carolijn Visser met Shanghai Skyline (Augustus) en de twee Vlamingen, Lieve Joris met De hoogvlaktes (Augustus) en Rudi Vranckx met Stemmen uit de oorlog (Meulenhoff/Manteau).
De jury voor de zesde editie van de prijs bestond dit jaar uit Hans-Maarten van den Brink (voorzit­ter), directeur Mediafonds Karin van Gilst, directeur Weekbladpers Maria Heiden, boekhandelaar te Rotterdam en programmamaker Radio Rijnmond Wim Noordhoek, radiomaker en schrijver. Vorig jaar ging de prijs naar journalist Dick Wittenberg. Zie de berichtgeving in NRC Handelsblad en bij Boekendingen, plus ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening