Schrijver Nedim Gürsel in Turkije vervolgd voor 'antireligieuze' roman

De in Frankrijk wonende Turkse romancier en essayist Nedim Gürsel (1951) wordt er in Turkije officieel van beschuldigd dat hij in zijn laatste roman, De dochters van Allah "denigrerend schrijft over de godsdienstige waarden van een gedeelte van de bevolking", zo meldt Le Figaro. Na een onderzoek in 2008 kwam de openbare aanklager tot de conclusie dat er geen grond voor vervolging was. Tegen deze beslissing werd beroep aangetekend op basis van artikel 216 van het Turkse strafwetboek. Gürsel kan nu veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar. Het proces start op 5 mei in Istanbul. De Franse vertaling van deze roman verschijnt dit najaar bij Seuil. In een persbericht uit de uitgeverij haar bezorgdheid over de zaak.
De dochters van Allah, in het Turks uitgegeven bij Dogan, is een historische roman die op zoek gaat naar de wortels van de islam. Nedim Gürsels eerste roman Een lange zomer in Istanbul verscheen in 1984 in het Nederlands. Zijn laatste Nederlandse publicatie dateert van vorig jaar, het essay Hôtel du Grand Miroir in het eerste cahier van Het beschrijf, Aankomen in Brussel. Ook deze organisatie is bezorgd om de mogelijke uitkomst van het proces en vreest dat het proces een inbreuk betekent op de creatieve vrijheid van de schrijver. In 2004 was Gürsel, die ook Turkse literatuur doceert aan de Sorbonne, de eerste schrijver in residentie bij Het beschrijf in Passa Porta. In 2007 verscheen bij uitgeverij Seuil de Franse vertaling van zijn essaybundel De Ville en Ville, die opende met een tekst over Brussel.
Turkije heeft een traditie in het vervolgen van schrijvers. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk en de vermoorde journalist Hrant Dink werden door hetzelfde gerechtshof in Istanbul beschuldigd op basis van het omstreden artikel 301 van de strafwetboek over de "nationale identiteit". Zie ook de verslaggeving in Hurriyet.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 23-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening