DW B wijdt nummer aan literaire kritiek

Het literaire tijdschrift DW B wijdt een nummer aan metakritiek. In het spoor van Rónán McDonald en diens The Death of the Critic (2007) stellen literatuurwetenschappers Jos Joosten en Tom Sintobin vast dat de ooit zo machtige literaire criticus dood is en dat zijn autoriteit door de moderne mens als kiespijn gemist wordt. Maar al is de officiële criticus blijkbaar voorgoed overleden, toch is het paradoxaal genoeg zo dat literaire kritiek duidelijke tekens van leven vertoont – alleen al het web staat er vol van. Het lijkt erop dat er zich voor de zoveelste keer een nieuwe garde critici aandient… Maar hoe zien die nieuwgedienden eruit? En is de oude criticus inderdaad al dood? Is hij niet altijd even dood of even levend of even undead geweest? Dit nummer beoogt niet de zoveelste parade van self-exposure te bieden met critici die het eigen belang of andermans onbelang nastreven, maar wil het literair-kritische bedrijf vanuit een metapositie in ogenschouw nemen. Joosten en Sintobin nodigden in Dead men walking hedendaagse critici, essayisten en literatuurwetenschappers uit om samen met hen mee te reflecteren. Korrie Korevaart, Fabian R.W. Stolk, Mathijs Sanders, Esther Op de Beek, Gaston Franssen en Eveline Vanfraussen werpen elk op hun wijze licht op de schijndode literaire kritiek. Naast het themagedeelte onder andere ook vertaald werk van Kazuo Ishiguro, theater van Pol Hoste, Godenslaap van Erwin Mortier door de kritische blik van Sven Vitse en een bijdrage van papieren mannen Dirk Leyman en Hans Cottyn over de digitaliseringkoorts bij Google. (bijdrage Jeroen Paulussen)
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening