Philippe Sollers verzaakt aan huldetentoonstelling in Parijse BNF

De legendarische, alomtegenwoordige Franse auteur Philippe Sollers (°1936) krijgt dan toch geen aan hem gewijde tentoonstelling in de Bibliothèque Nationale de France te Parijs, zo meldt L'Express. Het intellectuele icoon van Saint-Germain-des-Prés met het onafscheidelijke pipet zou er de eerste auteur zijn die bij leven met een expo werd vereerd, nog wel in het prestigieuze kader van de 'salle Labrouste'. De onvoorspelbare auteur heeft zich nu teruggetrokken uit de voorbereidingen omdat hij naar eigen zeggen te vermoeid is om deel te nemen aan de video-opnames, die in Venetië zouden plaatsvinden. Maar L'Express suggereert dat Sollers niet zo opgetogen zou geweest zijn met het (te) bescheiden opzet.
Sollers had in 2007 aangekondigd dat hij zijn archieven na zijn dood zou overlaten aan de Bibliothèque Nationale de France, maar die schenking is nog steeds niet geregeld. Het ziet ernaar uit dat er hierover nu weer roet in het eten is gegooid. Om de afgelasting van de Sollerstentoonstelling op te vangen, organiseert de BNF een tentoonstelling L'Homme-Livre, gebouwd rond 200 videoschermen van de hand van schrijver en kunstenaar Alain Fleischer, die aanvankelijk de Sollersexpositie zou ensceneren.
Speelvogel en provocateur Sollers is gehuwd met Julia Kristeva en was een van de stichters van de tijdschriften Tel Quel en L'Infini. Hij schreef ettelijke essays en romans en is ook vermaard voor zijn mediatieke optredens en zijn tegendraadse stellingnames. Zie ook zijn blog.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening