'Agatha Christie leed aan Alzheimer'

Een aantal Canadese academici zegt dat ze ontdekt hebben dat de Britse misdaadschrijfster Agatha Christie (1890-1976) aan het eind van haar leven aan Alzheimer leed. De wetenschappers aan de universiteit van Toronto leiden dat af uit een grondige analyse van haar schrijfstijl, na vergelijking van romans die Christie tussen haar 28ste en 82ste schreef. Ze bestudeerden daarbij het aantal gebruikte verschillende woorden en zinnen in elk boek, zo meldt The Guardian, en stelden op oudere leeftijd een aanzienlijke verschraling van haar taalgebruik vast.
Zo ontdekten ze dat het vocabulaire van de geestelijke moeder van Hercule Poirot en Miss Marple aan het eind van haar leven met liefst 15 à 30 procent aan omvang inboette, terwijl herhalingen van zinnen en onbepaalde aanduidingen (zoals "something, thing, anything") zichtbaar toenamen. Ze konden deze veranderingen vaststellen in 15 detectives, van The Mysterious Affair at Styles tot Postern of Fate.
Dr. Ian Lancashire van de afdeling Engelse letterkunde en computerwetenschapper Dr. Graeme Hirst zeggen "dat deze taalverschijnselen herkend worden als symptomen van geheugenproblemen bij de ziekte van Alzheimer." De meest abrupte terugval van woordvariatie is vast te stellen in Elephants Can Remember, de roman die Christie op haar eenentachtigste schreef. Dat boek telt liefst 30 procent minder woordtypes dan Destination Unknown, geschreven op haar 63ste, terwijl het ook 18 procent meer zinnen met herhalingen bevat evenals driemaal vaker onbepaalde of vage woorden. Volgens Lancashire is zelfs de titel van Elephants Can Remember een indicatie dat Christie zich onbewust verzette tegen de afname van haar mentale vermogens.
Christie kreeg tijdens haar leven nooit de diagnose van Alzheimer te horen, maar de onderzoekers zeggen dat de taalverarming zo opvallend is dat ze nooit kan te wijten zijn aan gewone ouderdomsverschijnselen. Ze verwijzen ook naar een gelijkaardige studie van het werk van de Britse schrijfster Iris Murdoch, die effectief aan Alzheimer is overleden. Daarbij werden in 2004 twee vroege werken (Under the Net en The Sea, The Sea) vergeleken met haar laatste, pover onthaalde, boek Jackson's Dilemma en werd een scherpe terugval in vocabularium vastgesteld. De roman zou ook talloze indicaties bevatten over Murdochs voortschrijdende ziekte.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening