Literatuurcriticus Anthony Mertens (62) overleden

In Amsterdam is zaterdag de essayist, literatuurcriticus en uitgeefredacteur Anthony Mertens op 62-jarige leeftijd overleden, zo heeft uitgeverij De Bezige Bij bekendgemaakt en staat te lezen in Het Parool. Mertens was jarenlang een toonaangevend criticus voor De Groene Amsterdammer.
Hij doceerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam - waar hij in 1991 promoveerde op het werk van Jacq. Vogelaar (zijn proefschrift is te lezen via de DBNL) - voordat hij in 1993 redacteur werd bij Uitgeverij Querido. Daar werkte hij tot 2005. Hij was onder meer de vaste redacteur van A.F. Th. Van der Heijden en Hella S. Haasse. Over en met Haasse publiceerde hij het interviewboek Retour Grenoble (2003). In 1996 had hij al Groepsportret. Wie is wie in De tandeloze tijd van A.F.Th. gepubliceerd, een handreiking bij het lezen van A.F.Th.'s De tandeloze tijd.
In 2006 verscheen bij De Bezige Bij zijn essaybundel Lezen, man!, een selectie uit de talloze essays over literatuur die hij schreef (hier hoor je hem bij de VPRO over deze bundel). Hij legde een sterke voorkeur aan de dag voor auteurs als Jorge Luis Borges, Robert Musil, K. Schippers en Bernlef en was altijd zwaar geporteerd voor postmodernistische auteurs.
In juli 2003 kreeg Mertens een hersenbloeding. Vorig jaar verscheen over de impact van deze trombose op zijn leven het boek Zwaluwziek, Leven Na Een Herseninfarct. Hier een ontroerend gesprek over het boek bij VPRO De Avonden en zijn revalidatie: 'Alle eenvoudige dingen zijn ontzettend moeilijk. Het is alsof ik weer geboren word, ik moet mijn eigen ik weer ontdekken. (...) Mijn spreken is een rite de passage geworden.' Foto's van Anthony Mertens in allerlei literaire middens staan bij Klaas Koppe. Zie ook de obit bij Literatuurplein.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-04-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening