Lesbische dichteres Carol Ann Duffy benoemd tot Britse poet laureate

In Groot-Brittannië is de 53-jarige dichteres Carol Ann Duffy benoemd tot nieuwe Poet Laureate, zeg maar Dichter des Vaderlands, zo meldt de BBC. Daarmee is ze de eerste vrouw die de prestigieuze functie opneemt in de 341-jarige geschiedenis van het ambt. Ze volgt Andrew Motion op en zal 10 jaar fungeren als Poet Laureate, met een stipendium van 5.750 pond per jaar. De Poet Laureate moet allerlei evenementen en (koninklijke) gebeurtenissen in Groot-Brittannië met poëzie omlijsten. Opmerkelijk is ook dat ze uit Schotland afkomstig is. Duffy, die lang heeft nagedacht of ze op de vraag zou ingaan, reageerde: "Ik zie het als een grote erkenning voor alle grote vrouwelijke dichters die we nu hebben..."
Duffy, die al lange tijd de grootste kans scheen te maken en bij de bookmakers torenhoog genoteerd stond, was ook al favoriet in 1999. Volgens een hardnekkig gerucht zou de toenmalige Britse premier Tony Blair toen zijn veto hebben gesteld. Duffy is immers een alleenstaande, lesbische moeder en Blair zou gemeend hebben dat haar uitverkiezing als Poet Laureate de reputatie van zijn land geen goed zou hebben gedaan. Nu leek het ambt Duffy amper nog te kunnen ontglippen: zo moesten de Britse bookmakers de weddenschappen zelfs voortijdig afsluiten, omdat ze met de hoge notering van Duffy zeer grote bedragen hadden moeten uitbetalen (zie eerder bericht).
Carol Ann Duffy is alleszins een veelgelauwerde dichteres, die de controverse niet uit de weg gaat en persoonlijke gebeurtenissen in haar poëzie met humor verwerkt. Haar werk behaagt zowel publiek als kritiek. Duffy's bekendste bundels zijn The World's Wife (1999), waarin grote momenten en mythen uit de geschiedenis worden belicht, en Rapture (2005). Vorig jaar werd een van haar gedichten uit een bloemlezing geschrapt omdat er verwijzingen naar geweld in stonden. Daarom reageerde Duffy door in enkele stukken van Shakespeare de niet weinig voorkomende gewelddadige passages te markeren. Duffy heeft al aangekondigd haar stipendium te schenken aan de Poetry Society om er een nieuwe poëzieprijs mee in het leven te roepen. Zie ook de berichtgeving bij The Guardian. Ze wil ook dat de 600 flessen sherry die aan het ambt verbonden zijn, snel geleverd worden. Zie ook dit bericht in NRC.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening