Jonathan Franzen licht sluier op van nieuwe roman

De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen heeft in Berlijn meer uitleg gegeven over zijn langverwachte nieuwe roman, zo meldt Der Standard. Het boek heeft de (werk)titel Freedom. Volgens de schrijver, die door de American Academy in Wannsee was uitgenodigd, zouden toon en structuur herinneren aan het internationale succes van The Corrections, dat al van 2001 dateert. Franzen (1959) zei dat het centrale thema van de nieuwe roman "eer en concurrentie" is. "Het boek is geschreven voor iemand die zijn omgeving ter harte neemt." Franzen las op de avond een stuk voor uit de roman, die in 2010 wordt verwacht. Het eerste deel, dat al kort in de New Yorker verscheen, speelt zich af in Ramsey Hill, St. Paul (Minnesota), hetzelfde Midwesten waar ook de familie Lampert in The Corrections vandaan kwam. Het eerste hoofdstuk eindigt bij de "nationale tragedie" van 9/11.
Franzen, die onder meer in München en Berlijn Duits studeerde, heeft geen al te lange publicatielijst. Voor The Corrections bracht hij twee andere romans, The Twenty-Seventh City (1988) en Strong Motion (1992). Hij publiceerde sinds zijn doorbraak nog een essaybundel (How to be Alone), memoires (The Discomfort Zone) en een vertaling van een toneelstuk van de Duitse auteur Frank Wedekind (Spring Awakening, oorspronkelijk Frühlings Erwachen).
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 11-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening