Britse schrijver Martin Amis bedankt de ETA

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft ertoe bijgedragen dat Spanje afscheid kon nemen van de dictatuur, omdat ze in 1973 de gedoodverfde opvolger van generaal Franco heeft vermoord. Dat heeft de Britse auteur Martin Amis (°1949) geponeerd op een literair festival in Granada (Andalusië), zo meldt TV5. Amis, nooit vies van een provocatieve uitspraak, zei dat er “weliswaar niet veel gelegenheden zijn om de ETA te bedanken, maar in dat geval wel.” In 1973 kwam admiraal Luis Carrero Blanco om bij een bomaanslag op zijn auto. Zes maanden eerder was hij door Franco tot regeringschef benoemd. Amis vindt dat de moord op Blanco er mee voor gezorgd heeft dat Spanje na de dood van Franco in 1975 makkelijker kon overgaan tot een constitutionele democratie onder Juan Carlos. In haar 41-jarig bestaan heeft de ETA, die op de lijst van terroristische organisaties van de EU staat, de dood van 825 personen op zijn geweten.
Amis voegde er ook nog aan toe dat de Spaanse koninklijke familie "veel normaler" is dan de Britse koninklijke familie", omdat ze meer "in de samenleving geïntegreerd is". In die zin is het huwelijk van prins Felipe met de journaliste Letizia Ortiz een goede zaak, zo zei hij nog.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening