Onbekende tekst van Thomas Bernhard over Rimbaud opgedoken

Het Duitse weekblad Die Zeit publiceert in zijn nieuwe editie een tot nu toe onbekend manuscript van de Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989), zo meldt Der Standard. De tekst is afkomstig uit Bernhards nalatenschap en handelt over zijn verhouding ten opzichte van de Franse schrijver Arthur Rimbaud (1854-1891). Bernhard hield een voordracht over Rimbaud in het Salzburgse Hotel Pitter in november 1954, ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van de Franse po├Ęte maudit. Als 23-jarige had Bernhard een grote bewondering voor Rimbaud. In de tekst verwenst Bernhard, die toen journalist was, het cultuurbedrijf, iets wat hij later in talloze virulente geschriften nog veel vaker zou doen. De tekst verschijnt met toestemming en bemiddeling van de erven-Bernhard en uitgeverij Suhrkamp.
Onlangs verscheen van Bernhard ook Meine Preise, sardonische bespiegelingen over zijn relatie tot de literaire prijzen die hij tijdens zijn loopbaan mocht ontvangen. Het boek verscheen onlangs in vertaling bij uitgeverij Atlas en is ook gepuurd uit de nalatenschap. Het door Bernhard nog zelf geredigeerde Meine Preise bevat ook een aantal van zijn toespraken bij prijsuitreikingen. Zie ook het bericht bij De Morgen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 14-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening