Rechtbank veroordeelt recensent tot schadevergoeding aan 'getroffen' schrijver

In de Zuid-Russische provincie Dagestan heeft een districtsrechtbank een journalist van een lokaal dagblad veroordeeld tot het betalen van een compensatie van ca. 1.000 dollar aan een auteur, die niet opgezet was met een recensie van zijn boek, zo meldt de juridische site The Law Library of Congress. De schrijver had de recensent aangeklaagd, nadat hij een negatieve recensie had geschreven van zijn roman in een boekenbijlage. De auteur betoogde dat hij en zijn familie "mentaal lijden" hadden ondervonden door de tekst en dat zijn professionele reputatie naar de vaantjes was. De schrijver had last van hoofdpijn, steken in de borst en een hoge bloeddruk en vroeg een compensatie en had zelfs het equivalent van 150.000 dollar schadevergoeding gevraagd.
Juristen zijn verbijsterd over het vonnis dat een "zeer gevaarlijk" precedent kan betekenen en talloze rechtszaken als gevolg van subjective opinies tot gevolg kan hebben. Sommigen hebben al gesuggereerd, dat wanneer een recensent kan worden vervolgd voor zijn opinie, ook lezers die het boek niet konden appreciƫren op hun beurt de auteur kunnen aanklagen omdat hij geen kwalitatief product afleverde. Zie hier ook de uitspraak in het Russisch.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening