Debutant publiceert vervolg op 'The Catcher in the Rye'

In de Verenigde Staten is bij de kleine uitgever Windupbird Publishing een niet-geautoriseerd vervolg verschenen op de cultroman The Catcher in the Rye van J.D. Salinger, zo meldt The Guardian. De Zweeds-Amerikaanse schrijver John David California voert in 60 Years Later: Coming Through the Rye Holden Caulfield op die intussen een 76-jarige in een bejaardentehuis is geworden, terwijl hij in gedachten door zijn verleden in New York dwaalt. In The Catcher in the Rye was Caulfield een opstandige en dwarse zestienjarige puber. "Het is grotendeels als het eerste boek, in de zin dat hij door de straten dwaalt, en over zichzelf en zijn verleden nadenkt. Hij is ontgoocheld in the goddamn world", zegt California. Ook J.D. Salinger zelf, een intussen 90-jarige gepatenteerde kluizenaar die alle contact met de media en buitenwereld schuwt, figureert in het boek, dat zelfs aan hem is opgedragen: "To ... the most terrific liar you ever saw in your life." Hij denkt er over na wat hij met Caulfield moet aanvangen en mijmert dat Caulfield net is "als een stuk papier waarop je eens een verhaal bent begonnen, maar dat je toen in een doos hebt gestopt en diep onder de grond hebt begraven. Nu, 60 jaar later, graaf je de doos op en ga je verder met je verhaal waar je laatste zin eindigde."
California zegt dat hij "zeer respectvol" wilde blijven ten aanzien van Salingers en Caulfields status als Amerikaanse iconen, maar dat Caulfield "een langer leven dan dat van een zestienjarige verdiende."
Salinger heeft geen toestemming gegeven voor de sequel. "Misschien is hij boos, maar ik hoop dat het hem plezier doet, al ga ik hem niet uit zijn kluizenaarschap lokken", aldus California.
Salinger leeft sinds het succes van The Catcher in the Rye (1951) geheel teruggetrokken in een woning op een heuvel in Cornish, een stadje in New Hampshire (in het noordoosten van de Verenigde Staten). Sinds 1965 heeft Salinger niets meer gepubliceerd, het laatste verschenen werk van zijn hand is de novelle Hapworth 16: 1924, die in 1965 in The New Yorker stond. In 1996 was er sprake van dat het verhaal ook in boekvorm zou verschijnen, maar na de toen ontstane mediaheisa is de publicatie door Salinger herhaaldelijk en onbepaald uitgesteld. Zie onze eerdere berichten.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 17-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening