Rel over 'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje deint uit

In Nederland is ophef ontstaan omtrent de roman Alleen maar nette mensen van Gouden Uilwinnaar Robert Vuijsje. Zwarte vrouwen vinden zijn boek denigrerend en beschuldigen de schrijver van seksisme en racisme. Zijn karikaturaal bedoelde omschrijvingen schieten bij flink wat zwarte vrouwen in Nederland in het verkeerde keelgat. Volgens hen zouden de uitlatingen de bestaande vooroordelen alleen maar bevestigen. Vuijsje zegt dat hij alleen maar zijn eigen sociaal verwarde achtergrond in zijn boek wou meegeven. Hij is een jood uit het deftige Amsterdam-Zuid die eruit ziet als een Marokkaan ("zo ongeveer de twee grootste uitersten die je kunt bedenken in de Nederlandse samenleving") en in de Bijlmer op zoek gaat naar "de intellectuele negerin". Om die verwarring duidelijk over te brengen schreef hij het boek in een naar eigen zeggen "directe stijl" zonder "opgewonden te doen" over alle bestaande stereotypen. Vuijsje werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en won onlangs de Gouden Uil. De Uiljury zei over het boek dat "geen taboe wordt ontzien, geen enkele illusie blijft overeind in dit vlammende fresco over het precaire work in progress dat samenleving heet, en over de manier waarop de daarin 'samen' levenden over elkaar denken en met elkaar omgaan." Volgens de juryvoorzitter schrijft Vuijsje "Nederlands dat swingt als een Afrikaanse tiet, in een ritme dat strakker zit dan een zwarte bil in een te kleine luipaardlegging en dialogen die knetteren als de op hol geslagen bedrading in verhitte hoofden."
Gloria Wekker, hoogleraar Gender en Etniciteit, had het in een opiniestuk in NRC over de "pijn" van de zwarte vrouw die tot seksueel object werd gemaakt. "We moeten niet doen of we in Nederland onschuldig of antiracistisch zijn." In de Volkskrant meent Anousha Nzume dat de roman "haar bestaan ontkent. (...) Wat mag ik dan van het boek vinden? Niks. Ik ben blijkbaar verbitterd over het feit dat Vuijsje niet op mij valt." Critica Stine Jensen haalt in haar bijdrage 'Komt een negerin bij de dokter' in NRC dan weer de literaire kwaliteiten onderuit. "Als Vuijsje een ‘treffende zedenschets van bepaalde milieus’ heeft geschreven, dan hebben Kluun en Van Royen dat natuurlijk ook en moeten zij ogenblikkelijk met terugwerkende kracht genomineerd worden voor de AKO, de Libris en de Gouden Uil. (...) bovenal is de bekroning met de Gouden Uil en de nominatie voor de Libris een belediging voor alle literatuurliefhebbers."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening