Juryvoorzitter jeugd-Gouden Uil 'gepikeerd' over televisieverwaarlozing

De juryvoorzitster van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs Jelle van Riet (foto) is niet te spreken over het feit dat de laureaat van de jeugdprijs bij de uitreiking komende maandag niet op televisie te zien zal zijn. In een vrije tribune in de krant De Standaard is Jelle van Riet niet mals voor de nieuwe invulling van de Gouden Uiltelevisie-uitzendingen. "Nog vier keer slapen, dan vliegt onze Uil eindelijk uit", schreef ze in de Standaard der Letteren. "Ik weet naar wie. De vraag van de dag is echter of ook u, beste lezer, ooit de schouder te zien krijgt waarop hij neerstrijken zal. Veel interesse in ons laatste oordeel is er immers niet. Nu de prijsuitreiking niet langer rechtstreeks op de televisie wordt uitgezonden, dreigt één Uil (na de op Ketnet en Radio 1 opgebouwde spanning) een stille dood te sterven: die van de jeugd ofte Onze Toekomst!", zo luidt het.
Maandagavond omstreeks 20 uur wordt de winnaar van de Gouden Uil rechtstreeks bekendgemaakt op het Antwerpse stadhuis, wat aan bod komt in het Canvasprogramma Terzake. De voorbije jaren werden zowel de genomineerden voor de jonge als de 'volwassen' Uil uitgebreid voorgesteld in een rechtstreekse uitzending op zaterdag. Dit jaar is aan de formule gesleuteld, ook omdat er kritiek was. Zo schreef Marc Reugebrink achteraf dat de uitzending - waar hij aan het eind de bloemen en de trofee kreeg - "een farce [was] zonder einde, en ik prees mij gelukkig er deel van uit te maken en er zelf niet naar te hoeven kijken."
De uitreiking én uitzending is nu van zaterdag naar maandag verschoven. In de loop van de week waren er enkel filmpjes te zien over de 'volwassen' genomineerden, op zondag is er op Canvas een voorbeschouwend programma met de kandidaten, maar ook daarin geen jeugdgenomineerden: "Zondagavond bijvoorbeeld wijdt het cultuurprogramma LUX zijn zendtijd aan de Gouden Uil - Oehoe! Oehoe! - maar aan de hele jeugduil-club, nochtans hoofdzakelijk volk met wie een mens al eens naar buiten kan komen, werd gemeld dat ze enkel welkom zijn in de studio om er tussen het publiek handjes te zitten klappen. Awoeh! De jury is gepikeerd, dat voelt u juist aan. Vooral omdat Terzake een nieuwsploeg naar 't Schoon Verdiep stuurt maandag, om er tot nader order enkel een juryvoorzitter met een snor te filmen (Guy Mortier, nvDPM). Een fotogeniek type met straf nieuws over de volwassenliteratuur, daar niet van, maar wat met onze Uil? Die wordt, zo paait men ons, ook 'vermeld'. Uit angst dat geen kind of kraai onze winnaar ooit zal aanschouwen en dit meesterwerk voor het nageslacht verloren gaat, beraadt de jury zich nu over een in het oog springende actie: een naaktkalender, nog snel zwanger worden, onze snor laten groeien, een privédetective inhuren om… nu ja, dat is niet belangrijk."
Genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs zijn Els Beerten met Allemaal willen we de hemel, Harm de Jonge met Tjibbe Tjabbes’ wereldreis, Joke van Leeuwen met Een halve hond heel denken, Jaap Robben en Benjamin Leroy met Zullen we een bos beginnen?, Peter Verhelst en Carll Cneut met Het geheim van de keel van de nachtegaal (foto)
Juryvoorzitster Jelle van Riet kwam deze week nog op een andere manier in het nieuws. Ze huwt op 9 mei met zanger Helmut Lotti in Antwerpen. Na de besloten huwelijksplechtigheid in het stadhuis geeft het paar een rondje op de Grote Markt. Van Riet leerde Lotti kennen tijdens een interview voor een boekenbijlage. Lotti luisterde vorig jaar de Gouden Uiluitzending nog op met een paar op het evenement toegesneden liedjes.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening