Uitgeverij De Arbeiderspers viert tachtigjarig bestaan

De Nederlandse uitgeverij De Arbeiderspers viert vanavond zijn tachtigjarig bestaan met een feest voor zijn relaties in de Westergasfabriek te Amsterdam. De op 21 mei 1929 opgerichte uitgeverij had aanvankelijk een 'rode' roots, maar evolueerde langzaam naar een uitgesproken literair fonds, die de toon aangaf in de Nederlandse lezerswereld. Grote impact had de uitgeverij met de reeks Privédomein en nevenreeksen als Open Domein en Oorlogsdomein. De Arbeiderspers bracht onder andere het werk van Louis Paul Boon, Annie M.G. Schmidt, Boudewijn Büch en Simon Carmiggelt. Momenteel zijn Arthur Japin, Anna Enquist, Joost Zwagerman en Maarten 't Hart de Nederlandstalige paradepaardjes, terwijl De Arbeiderspers ook de boeken uitgeeft van buitenlandse auteurs als onder meer Orhan Pamuk, Paul Auster, Cormac McCarthy, Tim Parks, Jean-Paul Dubois, Jonathan Littell en Michel Houellebecq. Bij de jongere auteurs zijn er Christophe Vekeman, Joost Vandecasteele en Peter Terrin.
Momenteel is Elik Lettinga uitgever van De Arbeiderspers. Zij volgde ruim een jaar geleden Lex Jansen op. Jansen is toen directeur van Uitgeverijen Arbeiderspers, Archipel en Balans geworden. Eerder werd de uitgeverij onder meer geleid door Ronald Dietz, Reinold Kuipers, Martin Ros en Theo Sontrop. Tijdens de feestelijke avond voor 80 jaar De Arbeiderspers treedt Arthur Japin als ceremoniemeester op en houdt Maarten 't Hart een feestrede. Zie het bericht in Boekblad.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening