Archieven Cormac McCarthy opengesteld aan de Texas State University

Aan de Texas State University zijn de archieven van de Amerikaanse schrijver en Pulitzerwinnaar Cormac McCarthy opengesteld voor onderzoekers, zo meldt The Guardian. McCarthy (1933), een van de belangrijkste Amerikaanse levende schrijvers, verkocht zijn archief vorig jaar na jarenlange onderhandelingen aan de universiteit in San Marcos, tegen San Antonio. Van de notoire eenzaat en teruggetrokken schrijver van All the Pretty Horses en The Road verwierf de instelling een berg documentatie, manuscripten, screenplays, proeven en allerlei parafernalia (zie ons vorig bericht). De collectie van 98 dozen werd ondergebracht in de Southwestern Writers Collection van de Texas State University. Opmerkelijk is dat ook versies van de onafgewerkte roman The Passenger al in het archief steken. De toegang tot deze documenten is strikt gelimiteerd, tot het boek wordt gepubliceerd. Andere opvallende papieren zijn het script van No Country for Old Men, wat hij later tot de gelijknamige roman zou bewerken, het toneelstuk The Stonemason, researchmateriaal bij de roman All the Pretty Horses en de briefwisseling met een dokter die gebruikt werd in The Crossing.
McCarthy, die zich eerder in academische en wetenschappelijke dan in literaire kringen beweegt, werkt momenteel aan drie romans tegelijk. In 1992 vertelde hij in een zeldzaam interview met de New York Times dat hij het manuscript van zijn debuut The Orchard Keeper toevallig naar Random House had opgestuurd "omdat dat de enige uitgeverij was waar hij al van had gehoord". Ook de correspondentie met zijn uitgeverij daarover is nu te raadplegen aan de Texas State University.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 21-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening