Papierman(d) - aflevering 63

Vers ingeslagen letterenwaren & boekennieuws van kortere snit:
**De op 10 juni 2008 overleden Nederlandse schrijver Adriaan Jaeggi is herdacht in Amsterdam, zie Het Parool: 'Heimwee naar Adriaan Jaeggi'.
**Caesarion, de nieuwe roman van Tommy Wieringa, wordt wijd en zijd besproken, onder meer in Trouw en NRC, evenals bij NRC leest.
**Ilja Leonard Pfeijffer heeft een toneelstuk met de titel AAAMAAAAATEEEMIII!!! in het Italiaans geschreven. Het gaat volgende week in première in Genua. Zie De Contrabas.
**Het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (NLPVF) subsidieerde in 2008 201 vertalingen, 22 minder dan 2007. Lees meer bij NRC.
**Bij het bibliofiele Ergo Pers verscheen Negende eeuw, een samenwerking van H.H. Ter Balkt en Ronald Noorman. Ter Balkt, die tegenwoordig eerder teruggetrokken leeft maar wel nog schrijft, blikt terug op zijn dichterschap. Negende eeuw is een dwarsdoorsnede van het gemaakte. Noorman tekende vijf etsen bij twaalf gedichten van ter Balkt.
**Nobelprijswinnares Toni Morrison was te gast in het John Adams Institute, een verslag en interview bij de Volkskrant: 'Kindermoord als liefde'.
**Van Kazuo Ishiguro verschijnt Nocturnes, 'vijf verhalen over muziek en het vallen van de avond', zie de recensie in Het Parool.
**De Britse romanschrijver David Lodge in de Neue Zürcher Zeitung over de hedendaagse Britse literatuur: 'Was Sie heute schreiben, ist morgen schon Vergangenheit.'
**Uitgeverij Faber and Faber viert zijn tachtigste verjaardag, zie The Times.
**De Volkskrant recenseert het zwartgeblakerde Dans der verdoemden van Antonio Lobo Antunes: 'Met de majestueuze wanhoop van een olietanker'.
**Een lang interview met Patrick Modiano in de Spaanse krant El Pais: Las obsesiones de Modiano. Zie ook dit gesprek uit februari met de meester-melancholicus in La Vanguardia. In Spanje verschijnen vier Modianoboeken vrijwel gelijktijdig in vertaling. Er is ook een nieuwe studie over Modiano uitgekomen van Bruno Blanckeman: Lire Modiano.
**Een interview met de Franse schrijver Pierre Michon (foto) in Le Nouvel Observateur over zijn nieuwe roman Les Onze.
**De Amerikaanse dichter Craig Arnold, die onlangs als vermist was opgegeven in Japan, is waarschijnlijk overleden. Zoekacties hebben niets opgeleverd, meldt The New York Times. Zie ons eerder bericht en de Facebookgroup.
**Naar aanleiding van het 20.000ste nummer van de Franse krant Le Monde is een lijvig boekwerk verschenen met een selectie uit de meest illustere grands reportages van verslaggevers van Le Monde, geïllustreerd door topfotografen als onder meer Edouard Boubat en Willy Ronis: Le Monde. Les grands reportages 1944-2009.
**Nicholas Clee over de toekomst van het boek in The Times: The decline and fall of books.
**Nieuwe recensieboekensites rijzen in de Angelsaksische wereld als paddestoelen uit de grond: The Omnivore en Culture Criticism.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening