Collega's brengen hommage aan schrijver Kamiel Vanhole

Binnenkort zal het een jaar geleden zijn dat de Vlaamse romancier, toneelschrijver en (reis)essayist Kamiel Vanhole op 54-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longkanker. Vanavond krijgt hij in de Leuvense bibliotheek Tweebronnen een eerbetoon van vrienden en collega's met de opening van een tentoonstelling en een gedenkevenement, terwijl er ook een speciaal nummer verschijnt van De Brakke Hond, waarin onder meer postume teksten van Vanhole staan. Vanhole, "onvermoeibaar reiziger in literatuur", had kort voor zijn dood nog De spoorzoeker gepubliceerd, een bundel reisessays binnen en buiten Europa.
De tentoonstelling die vanavond wordt geopend toont leven en werk van Vanhole in tekst en beeld en loopt tot 20 juni 2009. Op de vernissage krijgt Vanhole een hommage van onder meer Benno Barnard, Geert van Istendael, dochter Eva Vanhole, Brigitte Raskin en Koen Peeters.
Het kersverse nummer van De Brakke Hond belicht leven en werk van “de eeuwige wandelaar” (dixit Koen Peeters) uit alle hoeken, met onder meer teksten van Jeroen Brouwers, Benno Barnard, Yves Petry, Stefan Hertmans, Leen Huet, Peter Holvoet-Hanssen en als kers op de taart ook een selectie teksten uit de nalatenschap (onder het motto ‘Een zachte tong kan beenderen breken’), waarin voor het eerst ook Vanholes talent als dichter ruim baan krijgt.
Nadien wordt Een dolende hond van een vader voorgesteld, een stripverhaal over Willem Elsschot waarvoor Vanhole destijds scenarist was, maar dat toen geen uitgever vond. Het verschijnt nu bij Atlas, de tekeningen zijn van Dirk Geerts.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening