Lyon doft zich op voor Assises Internationales du Roman

In Lyon opent op maandag 25 mei de Assises internationales du roman, een literair evenement dat al voor de derde maal diepgaand reflecteert over de toekomst van de roman en een breed korps van vooraanstaande Franse en internationale schrijvers uitnodigt. Het gebeuren loopt tot 31 mei en is een co-organisatie van Le Monde en de Villa Gilet, het motto is Le roman: hors frontières. Zowat tachtig schrijvers en critici maken er hun opwachting. De organisatoren maken zich sterk dat op allerlei manieren inzage wordt geboden in de manier waarop de roman de werkelijkheid bevraagt. Diverse debatten, colloquia, nocturnes, voorlezingen en gesprekken maken van Lyon eventjes de hoofstad van literair Europa, als je ziet welke schrijvers er allemaal aanwezig zijn.
Bij de deelnemers onder meer Nancy Huston, Marie N'Diaye, Stéphane Audeguy, Véronique Ovaldé, Pascal Quignard, Toby Litt, Sasa Stanisic, A.S. Byatt, Aharon Appelfeld, Annie Ernaux, Siri Hustvedt, Lidia Jorge, Julia Leigh en Julia Zeh evenals een filosoof als Alain Badiou. Schrijvers als Column McCann onderzoeken het oeuvre van Emile Zola, Rick Moody herbekijkt het werk van Antonin Artaud en Will Self herleest Louis-Ferdinand Céline. Zondagavond vindt de prelude plaats met een gesprek met Claude Lanzmann, die onlangs Le Lièvre de Patagonie, zijn memoires, publiceerde. Arnon Grunberg is de enige anwezige Nederlandstalige auteur, critica Margot Dijkgraaf treedt op als moderator.
Le Monde des livres besteedde vrijdag uitgebreid aandacht aan het programma, met voorbeschouwingen en interviews. Zie hier voor het complete programma van de Assises internationales du roman.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening