Nieuwe editie van cultureel jaarboek 'The Low Countries' verschenen

Sinds 1993 presenteert de Stichting Ons Erfdeel het jaarboek The Low Countries waarin ze aan de Engelstalige wereld de cultuur en de samenleving van het Nederlandse taalgebied presenteert. Zojuist verscheen de zeventiende editie en die is gecentraliseerd rond het thema "welzijn en geluk", onder de titel Comfortable Discontent. A Sense of Well-Being. "Hoe goed voelen mensen zich in de Lage Landen, toch een welvarend deltagebied? Comfortabel ongelukkig, zoals een dichter schrijft? Hoe gaan ze om met de vergrijzing, met de supermarkt van welzijn en geluk en met hun "gekken"? Is er een gevoel van sociale cohesie? En waren ze vierhonderd jaar geleden ongelukkig, of gewoon rusteloos en uit op gewin, toen ze met hun schepen de wereldzeeƫn opvoeren?", dat zijn de vragen die onderzocht worden. Verder biedt het jaarboek als vanouds een staalkaart van de diversiteit aan kunst en cultuur uit die Lage Landen, door Engelsen in de zeventiende eeuw ooit smalend "that indigested vomit of the sea" genoemd. Er is onder meer aandacht voor het werk van Jan Van Loy, Stefan Brijs, Heddy Honigmann, Klaas Verplancke, Max Velthuijs, Tommy Wieringa, Remco Campert en Abram De Swaan. Dit artikel van Pieter Leroy over de Veluwe kun je integraal online lezen. Het boek kost 37 euro in Belgiƫ, in Nederland 39 euro.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening