Pas benoemde Oxford-poëzieprofessor Ruth Padel moet aftreden

De Britse dichteres Ruth Padel, die op 16 mei verkozen werd tot nieuwe Professor of Poetry aan Oxford University, is onder zware druk moeten aftreden, nu blijkt dat ze met twee Britse kranten e-mails heeft uitgewisseld over de anonieme verdachtmakingen van seksueel ongewenst gedrag waarvan haar tegenkandidaat en Nobelprijswinnaar Derek Walcott het slachtoffer werd, zo meldt BBC News. Padel zegt nochtans dat ze "te goeder trouw" heeft gehandeld en Walcott geen schade wou toebrengen, aldus ook The Guardian.
Zowat honderd academici in Oxford hadden de weken voor de verkiezingen documenten ontvangen waarin wordt ingezoomd op een geval van ongewenst seksueel gedrag van Walcott tegenover een Harvardstudente in 1982. De smeercampagne leek uitdrukkelijk bedoeld om Walcotts kandidatuur als Oxfordprofessor in de poëzie te dwarsbomen. Uiteindelijk trad Walcott terug en haalde Padel het met ruime meerderheid tegenover de andere resterende kandidaat, de Indiase dichter Arvind Mehrotra. Daarmee werd Padel, achter-achterkleindochter van Charles Darwin, de eerste vrouw die de functie van Oxford Professor of Poetry opnam, een functie die na deze van Poet Laureate als het meest invloedrijke poëzieambt van Groot-Brittannië wordt beschouwd en in 1708 werd opgericht.
Het ziet er naar uit dat na het terugtreden van Padel de verkiezing zal worden overgedaan. Padel had eerst verklaard dat ze niets te maken had met de "behind-doors operations", maar nu was aan het licht gekomen dat ze journalisten attent had gemaakt op de campagne tegen Walcott (foto). Gevreesd wordt dat reputatie van Oxford hiermee zwaar beschadigd is. Priyamvada Gopal, die postkoloniale studies doceert aan Cambridge University, zei eerder al dat "Ruth Padel maar een eerbaar ding kan doen, namelijk aftreden. We hebben nu het bewijs dat er een gedirigeerde smeercampagne was tegen Walcott, die erop aanstuurde om een vrouw op de post te krijgen." Veel Oxfordacademici vonden het trouwens misplaatst dat de verkiezing sowieso nog doorging nadat Walcott zich had teruggetrokken.
Padel ontkende voor haar aftreden nog op felle wijze de aantijgingen en zegt dat ze enkel maar de bezorgdheden van een vrouwelijke studente aan de krant heeft overgemaakt en dat de campagne met de anonieme brieven al voordien bekend was. "Ik gaf de bezorgdheden door aan de journalisten die geïnformeerd wilden blijven, ook omdat ze onderdeel waren van het hele verhaal. Ik geloofde dat deze journalisten op een uitgebalanceerde manier over de verkiezing schreven." Padel vond ook dat Walcott zich nooit had moeten terugtrekken en dat dat niet haar schuld is. Parlementslid voor Labour Lord Bragg, die Padel aanvankelijk steunde, liet eerder al weten dat Padel haar ontslag moest geven. "Gewoon het feit dat ze voor de verkiezing Walcotts verleden vermeldde, is oneervol." Collega-schrijvers als Rose Tremain reageerden verdrietig: "Ik denk dat Ruth een uitstekende ambassadrice van de Britse poëzie zou zijn geweest en ze had uitstekende plannen."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening