'Uitgelezen' zet orgelpunt achter zijn seizoen

Het live boekenprogramma Uitgelezen, een organisatie van De Morgen en Vooruit, rondt vanavond zijn druk bijgewoonde seizoen af met een bijzondere aflevering. Voor deze special, die de grotere Theaterzaal inpalmt, konden de lezers zelf het derde boek selecteren dat aan het panel wordt voorgelegd. Dat werd uiteindelijk met een ruime meerderheid Graz, de fijnzinnige novelle van Bart Moeyaert. De boeken die verder op tafel liggen zijn Laagland van Joseph O'Neill en De heining van Jan Van Loy. Laagland werd alom geprezen als een indrukwekkende prestatie, ja, zelfs onvervalste wereldliteratuur, waarin cricket fungeerde als aanjager van de American Dream en als een staaltje van mooie 'post-9/11'-literatuur. Ook president Obama werd met het boek onder de arm gespot. Van Loy's De heining belandde dan weer op de shortlist van de Gouden Uil en is een fabel over een welverdienend koppel dat in een gated community gaat wonen, op zoek naar veiligheid. Maar dat loopt niet goed af. Van Loy legt "een adderkluwen van eigentijdse maar tegelijk universele en niet te dempen angsten bloot", schreef De Morgen.
Het panel wordt als vanouds gevormd door Jos Geysels en Knack-journaliste Anna Luyten. Als speciale gasten zijn vtm-nieuwsanker Birgit Van Mol en acteur Johan Heldenbergh (momenteel op de planken met Compagnie Cecilia en op tv met Jes) uitgenodigd en ook zij laten hun licht schijnen op de drie boeken. Bart Moeyaert komt zelf ook voorlezen. De muzikale omlijsting is van de hand van The Cover Ups of Alabama, met onder meer Patrick Riguelle en Mieke Dobbels. Er is ook een supertombola en er zijn gefilmde leestips. Presentatrice Fien Sabbe leidt een en ander in goede banen.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening