Walter Kappacher wint de Georg-Büchner-Preis

De Oostenrijkse auteur Walter Kappacher wint de Georg-Büchner-Preis, de belangrijkste literaire prijs in het Duitstalige gebied, zo meldt Der Standard. Kappacher (1938) haalt daarmee de som van 40.000 euro binnen, nadat met Josef Winkler vorig jaar ook al een Oostenrijker won (zie ons vorige bericht). De prijs wordt uitgereikt door de Duitse Academie voor Taal en Literatuur in Darmstadt.
De eenzaat Kappacher is, ook in zijn eigen taalgebied, geen bekende naam. Opvallend genoeg motiveert de Duitse Academie de onderscheiding met het feit dat het werk van Kappacher lange tijd niet genoeg onder de aandacht kwam. Pas met de roman Selina uit 2005 kwam daar verandering in. De jury vindt de literatuur van Kappacher "rustig, muzikaal proza vol melancholische onverbiddelijkheid die steeds treurig, maar nooit troosteloos is en ons opheldering verschaft over onszelf". Van Kappacher werden nog geen boeken vertaald in het Nederlands. Begin de jaren 1980 bracht de NCRV een vertaald hoorspel van Kappacher uit, De tovenaarsleerling.
De Büchnerpreis ging naar Elias Canetti, Erich Kästner, Gottfried Benn, Max Frisch, Heinrich Böll, Thomas Bernhard en vele andere giganten uit de Duitse literatuur.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening