Alice Munro krijgt de Man Booker International Prize

De 77-jarige Canadese schrijfster Alice Munro is bekroond met de Man Booker International Prize, zo meldt het BBC News. Munro, die vooral bekendheid heeft als kortverhalenschrijfster, haalde het van 13 andere genomineerden en strijkt met de onderscheiding 68.000 euro op. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt als bekroning voor het gehele oeuvre van een internationale fictieschrijver. "Ze legt net zo veel diepte, wijsheid en precisie in elk verhaal als veel romanschrijvers gedurende hun hele carrière laten zien", zo zei de jury. De laureate reageerde "totaal verbaasd en verheugd." Op 25 juni krijgt ze de cheque en de trofee uitgereikt in Dublin. Onder meer Booker Prizewinnaars Peter Carey en James Kelman en V.S. Naipaul en Mario Vargas Llosa waren genomineerd.
De bedaarde kortverhalen van Munro reflecteren vaak over het kleinsteedse leven. Ze debuteerde al in 1968 met de bundel kortverhalen Dance of the Happy Shades en ontving talloze onderscheidingen. Haar recentste verhalenbundel Te veel geluk verschijnt in oktober. Munro werd ook meermaals getipt voor de Nobelprijs. The international Booker Prize, een soort internationale spin-off van de Britse Man Booker Prize, ging in 2005 voor het eerst naar Ismail Kadare en in 2007 naar Chinua Achebe. Zie ook de berichtgeving bij The Guardian.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening