Gerestaureerde graftombe van Emile Verhaeren wordt ingehuldigd

Op 1 juni wordt in Sint-Amands-aan-de-Schelde de gerestaureerde graftombe van de Franstalige Vlaamse schrijver Emile Verhaeren (1855-1916) ingehuldigd. De voorbije decennia is het grafmonument herhaaldelijk overspoeld door de Schelde als gevolg van de getijdenwerking. In 1991 brak zelfs de betonnen muur eromheen, door de kracht van de stroom. Daarom werd besloten om het funeraire monument op te hogen. Ter gelegenheid van de inhuldiging zijn er geleide bezoeken mogelijk aan het nabije museum Émile Verhaeren. Momenteel loopt er in het museum een tentoonstelling over de vrienden van Verhaeren, waartoe Theo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Fernand Khnopff en de Oostenrijkse schrijver Stephan Zweig behoorden, evenals de uitgever Edmond Deman, die zijn belangrijkste bundels uitgaf en de schrijver-advocaat-politicus Edmond Picard, die Verhaeren op weg zette in de literatuur. Zie onder meer deze recensie op deredactie.be. En ook meer info op de blog van het tijdschrift Septentrion. De expo loopt tot 14 juni. (DL - een lezing van Emile Verhaeren, volgens het beroemde schilderij van Théo van Rysselberghe, 1901)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening