Guido Lauwaert breit eenmalig vervolg aan Nacht van de Poëzie

De legendarische Nachten van de Poëzie, waarmee enfant terrible Guido Lauwaert (foto) in de jaren zeventig en tachtig literair Vlaanderen viermaal op stelten zette, krijgen eenmalig een verlengstuk.?Ter gelegenheid van 40 jaar Knack wordt in oktober 2010 het hele Flageygebouw ingepalmd voor “een circusspektakel voor intellectuelen", zoals Guido Lauwaert het noemt. Op het evenement, dat mogelijk de naam Feesten van angst en pijn (naar Paul Van Ostaijen) meekrijgt en wellicht op 16 oktober 2010 plaatsvindt, wil Lauwaert het puikje van de Nederlandse letteren samenbrengen, aangevuld met Franstalige en buitenlandse acts. Er wordt zelfs gedacht aan Isabelle Huppert, David Bowie en Laurie Anderson en Michelle Obama.
"Het idee groeide uit gesprekken met Rik van Cauwelaert. Hij wilde iets speciaals doen rond veertig jaar Knack.?En zo voelde ik het kriebelen om nog een keer weer een volwaardige Nacht van de Poëzie mee op te zetten.?Vervolgens zijn ook de Buren en Flagey op de kar gesprongen", vertelt Lauwaert aan De Morgen. Volgens Lauwaert wordt een en ander door de betrokken partijen "zeer groots" aangepakt. "Flagey zal worden ingepalmd van kelder tot dak, op zaterdag is er op het plein ervoor ook een Middag van de Poëzie en een markt voor kinderen.?Alles kan, niets moet.?Zolang de ziel van de Nacht blijft bestaan.?Hoe zotter, hoe beter."
Lauwaert ziet veel animo in de dichterswereld: “Alle gecontacteerde dichters, van Tom Lanoye tot Benno Barnard, reageren bijzonder enthousiast.” Toch ziet Lauwaert voor zichzelf vooral een rol weggelegd als adviseur.?“Uiteraard ga ik de grote lijnen van het programma meebepalen en volop mobiliseren. Maar gezien mijn gezondheidstoestand - ik heb twee harttransplantaties ondergaan - moet ik het toch wat rustiger aandoen.?Daarom zoeken we nog iemand die de dagelijkse leiding op zich neemt.” Zie ook deredactie.be.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening