Nederlandse uitgeverij Bzztôh is failliet verklaard

De Haagse uitgeverij Bzztôh heeft op de drempel van zijn veertigste verjaardag het failliet aangevraagd, vanwege een sterke daling in de omzet, zo meldt Boekblad. Veertien personeelsleden verliezen hun job. Vorige maand was Crescens Akkermans nog als nieuwe uitgever aangesteld en bleek er optimisme te heersen over de toekomst van het bedrijf. Er was zelfs sprake van groei en een verdubbeling van de jaaromzet. Maar volgens curator Christiaan Mensink gingen de zaken al vanaf begin 2008 slecht en is men "misschien te laat geweest met het aanstellen van een nieuwe uitgever." Mensink voert gesprekken met "potentieel geïnteresseerde partijen". Eind volgende week moet dan duidelijk worden of er een doorstart zal gebeuren of dat de uitgeverij in delen wordt verkocht. De site van Bzztôh is offline gesteld.

Bzztôh is een algemene uitgeverij van publieksboeken en bracht jaarlijks zowat 100 à 120 boeken op de markt, waarbij de klemtoon lag op cadeauboeken, toegankelijke esoterie, thrillers, reisverhalen, romans en actuele non-fictie. Zo werd onder meer het werk uitgegeven van Drs. P., Chaim Potok en Stephen Ambrose, evenals de strip Garfield. Tussen 1973 tot en met 2004 nam de uitgeverij ook het literaire tijdschrift Bzzlletin voor zijn rekening. Bzzlletin had een tijdlang veel weerklank met zijn themanummers over auteurs en literaire stromingen of verschijnselen.
De naam van de uitgeverij krijgt gezien de huidige ontwikkelingen een bittere bijsmaak, zo noteert Boekblad droogjes: "Bzztôh is genoemd naar het geluid dat de valbijl van de guillotine maakt in zijn vaart naar en zijn aankomst op het hakblok."
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening