Ex-soldaat gearresteerd voor moord op Chileense dichter-zanger Victor Jara

In Chili is een voormalige soldaat gearresteerd voor de moord op de linkse dichter, theaterdirecteur, activist en zanger Victor Jara (1932-1973), zo meldt TV5. Jara werd op 12 september 1973, een dag na de militaire staatsgreep, opgepakt en samen met duizenden anderen vastgezet in het stadion van Santiago. Als bekend medestander van Salvador Allende werd hij zwaar en langdurig gemarteld. Zijn lichaam werd op 15 september gevonden, doorboord met meer dan veertig kogels, ribben gebroken, de handen verbrijzeld.
Afgelopen dinsdag werd in de zaak Jose Adolfo Paredes Marquez (54) opgepakt als de "uitvoerder" van de moord. De man beweert dat hij onschuldig is. "Je moet gaan zoeken bij het hoge commando, ik was nog maar een jongen." De zaak werd in juni 2008 heropend nadat nieuw bewijsmateriaal was opgedoken. Weduwe Joan Jara liet in een reactie weten dat ze moeilijk kon geloven dat een achttienjarige jongen de enige schuldige kan zijn. Niemand van de hogere officieren van het leger is tot nu toe beschuldigd.
Jara schreef in het stadion kort voor zijn dood nog een gedicht, Estadio Chile, dat in een schoen van een vriend naar buiten werd gesmokkeld. Een stadion in Santiago (niet het nationale stadion) werd later naar hem vernoemd. De Britse actrice Emma Thompson werkt aan een script voor een biografische film met Antonio Banderas in de hoofdrol.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening