Bernard-Henri Lévy voert protest aan tegen controversiële nieuwe UNESCO-directeur

De Franse filosoof-schrijver Bernard-Henri Lévy en twee andere vooraanstaande intellectuelen hebben in een vrije tribune in de krant Le Monde zwaar uitgehaald naar de op til zijnde benoeming van de huidige Egyptische minister van Cultuur Farouk Hosni tot nieuwe directeur van de UNESCO. Hosni had vorig jaar gezegd dat hij “zelf Joodse boeken zou verbranden mocht hij ze in Egyptische bibliotheken aantreffen” (zie ons vorige bericht). De uitspraak zette Israël toen in rep en roer. Hosni verklaarde al in 2001 dat “Israël nooit een bijdrage tot de beschaving had geleverd”, en even later luidde het: “De Israëlische cultuur is een onmenselijke cultuur; het is een agressieve, racistische, pretentieuze cultuur die maar op één principe gebaseerd is: stelen wat niet van haar is om het zich dan toe te eigenen.”
Nu nemen filosoof-schrijver Bernard-Henri Lévy (foto), filmregisseur Claude Lanzmann en schrijver en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Elie Wiesel Hosni zwaar onder vuur. De drie vinden Hosni’s mogelijke aanstelling een “provocatie”, die “hatelijk en onbegrijpelijk” is en “compleet indruist tegen de idealen van de organisatie”. Volgens Lévy, Lanzmann en Wiesel gaat het om “waanzinnige verklaringen”. “Hij is het tegendeel van een man die staat voor vrede, dialoog en cultuur. Farouk Hosni is een gevaarlijk mens die opruiende taal uitslaat.” Ze roepen de internationale gemeenschap op om te verhinderen dat Farouk Hosni aangesteld zou worden als Unesco­directeur-generaal, iets waar ondertussen Israël, na een tussenkomst van de Egyptische president Moebarak, niet langer tegen zou protesteren. Hosni zelf nuanceerde ondertussen zijn uitspraak over de boekverbranding.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening