Mario Vargas Llosa eventjes aangehouden in Venezuela

De Peruviaanse auteur Mario Vargas Llosa is woensdag ruim een uur aangehouden bij zijn aankomst in de luchthaven van Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Llosa staat bekend als uitgesproken criticus van het regime van president Hugo Chávez. Hij kwam naar Venezuela om deel te nemen aan een forum rond vrijheid en democratie en had voor zijn afreis al kritiek geuit op Chávez. Zo beschuldigde hij de Venezolaanse president ervan een populist te zijn en wreef hij hem het misbruik van oliegeld aan. Vargas Llosa kreeg van de autoriteiten te horen dat hij ”als een buitenlander niet het recht heeft om politieke verklaringen af te leggen.” De organisatoren van het forum zeggen dat verantwoordelijken van de immigratiedienst de identiteitskaart van Llosa meenamen. Hij werd vervolgens meer dan uur lang ondervraagd, waarna hij zijn reis kon voortzetten. Vargas Llosa is niet van plan zich iets aan te trekken van het verbod en wou op het forum van Cedice, een conservatieve denktank, vrijuit spreken. Hij zegt dat Venezuela onder Chávez snel afglijdt naar een communistische dictatuur: ”Blijkbaar is dit de manier waarop antidemocratische systemen werken. Niemand kan de vrije meningsuiting belemmeren. Ze zijn bang voor ideeën”, zo verklaarde Vargas Llosa achteraf. ”Ze denken dat het bommen zijn, dat ideeën sociale explosies kunnen veroorzaken. Dat is niet wat we willen.” Ook Alvaro, de zoon van Vargas Llosa, werd maandag een tijdlang gearresteerd toen hij in Venezuela aankwam. Vargas Llosa was in 1990 in Peru presidentskandidaat voor de liberale partij. Zie onder meer de berichtgeving bij The Las Vegas Sun en Het Parool.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening