Vlaamse letteren in de spots op Oost-Europees literatuurfestival

Het internationale literatuurfestival Vilenica in Slovenië heeft in 2009 een uitgesproken Vlaams tintje. Vijf auteurs uit Vlaanderen werden uitgenodigd om in de eerste week van september deel te nemen aan de 24ste editie van het Oost-Europese festival. Het gaat om Stefan Hertmans, Leonard Nolens, Miriam Van hee, Monika van Paemel (foto) en Peter Verhelst, zo meldt het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Vier van deze auteurs staan in een bloemlezing uit de moderne Vlaamse poëzie. Die publicatie, met als titel Ruimte: An Anthology of Modern Poetry from Flanders wordt tijdens het festival voorgesteld. Er worden 23 Vlaamse dichters in voorgesteld, gaande van klassieke namen als Paul Van Ostaijen en Paul Snoek tot hedendaagse dichters als Els Moors en Eva Cox.
De Vlaamse proza- en dichtkunst lijkt aan een Sloveense opmars toe met tal van nieuwe vertalingen. Op één jaar tijd verschijnen maar liefst tien Vlaamse titels in Sloveense vertaling, aldus het Vlaams Fonds voor de Letteren. Er verschijnt onder andere een uitvoerige keuze uit het dichtwerk van Paul van Ostaijen, vertaald door de vermaarde auteur Boris Novak. Diezelfde Novak tekende ook voor een Sloveense vertaling van Marguerite, een roman van Monika van Paemel, die door eerdere vertalingen al geen onbekende is bij het Sloveense leespubliek.
Het Vlaams Fonds voor de Letteren, dat onder andere de bedoeling heeft de Vlaamse literatuur in het buitenland te promoten, ondersteunt de aanwezigheid van de vijf Vlaamse auteurs op het internationale literatuurfestival.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening