Martin Bril in intieme kring herdacht te Amsterdam

In intieme kring hebben vrienden en familieleden zaterdag de laatste eer betuigd aan de Nederlandse schrijver en columnist Martin Bril, die op 22 april op 49-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, zo meldt deredactie.be. Dat gebeurde tijdens een herdenkingsbijeenkomst in De Duif te Amsterdam. Onder meer zijn vader en een van zijn dochters hielden een toespraak, evenals Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant en schrijvers Ronald Giphart en Atte Jongstra. Broertjes noemde Bril "onze barometer van de tijdgeest." Bril schreef in de Volkskrant in het totaal 2.000 columns. Kort voor zijn dood verhuisde de column van Bril naar de voorpagina, waarmee een oude droom van de schrijver in vervulling ging. Door de voortsluipende ziekte kon hij nog slechts negen bijdragen bezorgen. "Hij haalde de voorpagina op zijn tandvlees", zei Broertjes. Uitgever Mai Spijkers van Prometheus zei dat Bril "leefde en schreef alsof de duivel hem op de hielen zat."
Onder de 250 aanwezigen ook burgemeester Job Cohen, cabaretier Freek de Jonge, schrijvers, uitgevers, columnisten, journalisten en programmamakers. De viering werd afgesloten door trompettist Eric Vloeimans. Vervolgens is Bril in besloten kring begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Zijn vrouw droeg er onder een bloeiende kastanjeboom het gedicht Godvergeten voor, eindigend met: ‘Waarom ben ik zo godvergeten?’. Zie het verslag bij de Volkskrant.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening