Italiaanse uitgeverij weigert nieuw boek van Nobelprijswinnaar José Saramago

De Italiaanse uitgeverij Einaudi weigert het nieuwe boek van de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago uit te geven. De auteur is in El Cuaderno bij herhaling kritisch over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Einaudi, dat nochtans de vaste Italiaanse uitgever is van Saramago, behoort tot het zakenimperium van Berlusconi.
El Cuaderno bestaat uit een bundel teksten die Saramago de voorbije maanden schreef op zijn weblog. Vooral de bijdrage Berlusconi & Cia is de uitgeverij een doorn in het oog. Saramago schrijft daarin: "Werkelijk, in het land van de maffia en de camorra, wat voor belang kan het hebben dat bewezen is dat de premier een delinquent is?’ Saramago schrijft ook dat Berlusconi het voor elkaar krijgt dat "wetten worden aangenomen die zijn belangen dienen, terwijl hij zich indekt tegen elke poging hem te straffen voor zijn uitspattingen en machtsmisbruik." Ook de manier waarop Berlusconi als privépersoon veel media controleert, boezemt Saramago vrees in "voor de kwaliteit van de Italiaanse democratie."
Saramago is niet te spreken over de censuur, zo tekende de Corriere della Sera op: 'Ik heb censuur leren kennen tijdens de Portugese dictatuur, ik heb er onder geleden en ertegen gestreden, en niemand kan mij in een situatie van ogenschijnlijke democratische normaliteit vragen een werk te amputeren", aldus Saramago. En hij concludeert: "Noch degenen die van dit land houden, verdienen het politieke spektakel van ziekelijke betovering door Berlusconi." Saramago heeft altijd een communistische ideologie aangehangen. Zie de berichtgeving in de Volkskrant en Het Parool.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening