Verloren gewaande toneelstukken van John Osborne aangetroffen

In Groot-Brittanniƫ zijn twee verloren gewaande theaterstukken van de befaamde Britse toneelschrijver John Osborne (1929-1994) teruggevonden, zo meldt The Times. Het gaat om The Devil Inside Him (1950) en Personal Enemy (1955), stukken die dus nog geschreven zijn voor Look Back in Anger, het geruchtmakende stuk waarmee Osborne in 1956 de vaandeldrager van de Angry Young Men werd en de Britse samenleving duchtig tegen de haren in streek.
De nu gevonden toneelstukken werden slechts een paar keer (en zonder veel effect) opgevoerd. Lange tijd werd ervan uitgegaan dat Osborne ze zelf had vernietigd, omdat ze in zijn persoonlijk archief ontbraken. Osborne had nochtans de reputatie om ook onbeduidende snippers papier te behouden, tot bijvoorbeeld een rekening van de kleermaker. Bovendien had Osborne in zijn autobiografie beweerd dat er geen kopies meer bestonden van de stukken.
De vondst werd gedaan door Jamie Andrews, hoofd moderne literaire manuscripten van de British Library. Hij trof ze aan in het archief van Lord Chamberlain, een staffunctionaris van het Britse Koninklijk Huis, die tot 1968 de taak had toneelstukken te censureren. In het archief zaten ze geordend onder de naam "John Caborne". Andrews vond met een typemachine geschreven teksten, die zwaar toegetakeld waren met de fameuze blauwe stift van de censoren - onder meer de passages over homoseksualiteit en als godslasterlijke beschouwde fragmenten. Vooral The Devil Inside Him, dat Osborne schreef met behulp van zijn minnares Stella Linden, vertoont sterke voorafwijzingen en parallellen met Look Back in Anger, vooral via het hoofdpersonage Prosser dat veel trekken heeft van Jimmy Porter in Look Back in Anger. Personal Enemy gaat dan weer over de Koude Oorlogparanoia in het Amerika van de jaren 40 en 50 en werd nog zwaarder gecensureerd. De toneelteksten zullen voor het eerst in boekvorm verschijnen op 20 juni bij Oberon Books. Zie hier ook fragmenten uit The Devil Inside Him.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 31-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening