David van Reybrouck stapt over naar uitgeverij De Bezige Bij

De Vlaamse auteur, cultuurhistoricus, archeoloog en dichter David Van Reybrouck (Brugge 1971) stapt over naar uitgeverij De Bezige Bij. Het eerste boek dat hij er zal publiceren, in het voorjaar van 2010, is zijn grote geschiedenis van Congo, waaraan hij al enkele jaren werkt. Voorheen werden de boeken van Van Reybrouck uitgegeven bij Meulenhoff/Manteau.
In 2001 debuteerde David Van Reybrouck met De plaag: het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika, dat genomineerd werd voor de Gouden Uil en onderscheiden met de Vlaamse debuutprijs. Het werd vertaald in het Frans, Hongaars en Afrikaans. In 2007 publiceerde hij de roman Slagschaduw, in 2008 bij Querido het pamflet Pleidooi voor populisme; het eerste boek kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs en beide boeken prijkten op de longlist van de Gouden Uil. De afgelopen jaren maakte Van Reybrouck ook naam met twee toneelteksten: die Siel van die Mier (bekroond met de Taalunie Toneelprijs en de vijfjaarlijkse theaterprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde), en Missie (bekroond met de prestigieuze Arkprijs van het Vrije Woord).
David Van Reybrouck is columnist van De Morgen en publiceerde in NRC Handelsblad, de Volkskrant, De Groene en Vrij Nederland. Voor zijn journalistieke werk over Congo kreeg hij de Vlaamse Noord-Zuidpersprijs.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening