Nederlandse debutant Robert Vuijsje wint Gouden Uil Literatuurprijs

De Nederlandse auteur én debutant Robert Vuijsje is de winnaar van de Gouden Uil Literatuurprijs. Hij kreeg in het Antwerpse stadhuis zojuist het beeld van Ever Meulen en de 25.000 euro uitgereikt door juryvoorzitter Guy Mortier en presentator van het gebeuren Stijn Meuris. Daarmee is hij de eerste debutant die de grootste Vlaamse fictieprijs op zijn naam schrijft. "Geen taboe wordt ontzien, geen enkele illusie blijft overeind in dit vlammende fresco over het precaire work in progress dat samenleving heet, en over de manier waarop de daarin 'samen' levenden over elkaar denken en met elkaar omgaan”, zo klonk het over Alleen maar nette mensen, de eerste roman van journalist Robert Vuijsje, die komisch inzoomt over de multiculturele verwarring van de 21-jarige David Samuels, die van Joodse afkomst is, in Oud-Zuid woont, maar eruitziet als een Marokkaan. Vuijsje schrijft “Nederlands dat swingt als een Afrikaanse tiet, in een ritme dat strakker zit dan een zwarte bil in een te kleine luipaardlegging, en dialogen die knetteren als de op hol geslagen bedrading in verhitte hoofden", zo zei de juryvoorzitter ook nog.
Naast Vuijsje waren ook favoriet Christiaan Weijts (Via Cappello 23), P.F. Thomése (Nergensman), Pia de Jong (Lange dagen) en Jan van Loy (De heining) genomineerd. Heel wat grote namen sneuvelden al in de longlistfase. Pia de Jong ontving de publieksprijs voor Lange dagen. Vuijsje kan ook nog de Libris Literatuurprijs op zijn naam schrijven, want ook daarvoor is hij nog genomineerd. De jury van de Gouden Uil Literatuurprijs bestond dit jaar naast Guy Mortier uit Eva Berghmans, Jeroen Vullings, Jeroen Maris en Sam de Graeve.
De Vlaamse schrijver Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut krijgen voor hun sprookjesbewerking Het geheim van de keel van de nachtegaal de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Eerder ontving het fel gesmaakte duoproject al de Woutertje Pieterseprijs en een Boekenwelp. Voor Peter Verhelst is het bovendien zijn tweede Gouden Uil. In 2000 kreeg hij de ‘volwassen’ onderscheiding voor zijn roman Tongkat.
Juryvoorzitster Jelle van Riet roemde het winnende boek van Verhelst en Carll Cneut als “zonder meer volmaakt en van een ontroerende schoonheid”. “Zowel woord als beeld lijkt uit goud gesmolten. Wie de jury zo met geluk heeft vervuld, krijgt een geschenk dat even groot is als de dankbaarheid van de jury”, zo zei Van Riet in haar aankondigende toespraak. Ook de jeugd-Gouden Uil is goed voor 25.000 euro en een beeld van Ever Meulen. De auteurs slaagden er volgens de jury in om “een klassiek sprookje te bewerken tot een kleinood dat in al zijn taal- en kleurenglans de betoverende rijkdom van het origineel nog wist te overtreffen.” Het geheim van de keel van de nachtegaal is gebaseerd op een sprookje van Hans Christian Andersen en vertelt het verhaal van de keizer die verliefd wordt op de stem van een nachtegaal en het gezang zijn lot laat sturen. De Gouden Uil Prijs van de Jonge lezer, waarvoor het publiek kon stemmen, ging naar Els Beerten voor haar jeugdroman en WOII-epos Allemaal willen we de hemel.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening