Feministisch icoon en schrijfster Marilyn French (79) overleden

De Amerikaanse feministische schrijfster Marilyn French, die in 1977 debuteerde met het ophefmakende The Women's Room, is afgelopen zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden aan een hartfalen, zo meldt The Guardian.
The Women's Room, het verhaal van Mira Ward, een huisvrouw uit de suburbs die vriendschap tussen vrouwen en het feminisme ontdekt aan Harvard, nadat ze er na haar scheiding gaat studeren, heeft generaties vrouwen geïnspireerd. Een van de personages zegt in de roman dat "alle mannen verkrachters zijn", wat indertijd voor heel wat ophef zorgde. "They rape us with their eyes, their laws and their codes." Het boek schetst de sociale en economische achterstand van vrouwen in de jaren 1950 en 1960 in de VS. Het ging wereldwijd 20 miljoen keer over de toonbank en verscheen in 20 talen. French is vaak aangevallen als een mannenhaatster, iets waar ze niet erg veel bezwaar tegen maakte, omdat ze vond dat "mannen verantwoordelijk zijn voor de positie van de vrouw". Ze omschreef een "feministe" als "simply any woman who thinks women matter as much as men do".
French beschouwde zichzelf als een radicale feministe en zag de redenen daarvoor in "een ongelukkig huwelijk, haar kennismaking met Kate Millet's Sexual Politics en de verkrachting in 1971 van haar dochter Jamie" (toen 18 jaar). Ook Le deuxième sexe van Simone de Beauvoir was een inspiratiebron. French, die doctoreerde op Ulysses van James Joyce, publiceerde nog zeven romans (zoals Het bloedend hart en Haar moeders dochter), heel wat academische teksten, politieke polemieken en een autobiografisch boek over haar strijd met kanker, A Season in Hell. In 1985 publiceerde ze Beyond Power: On Women, Men and Morals, een geschiedenis van het patriarchaat. Een ander academisch werk was het vierdelige From Eve to Dawn: A History of Women. Met de roman Kinderen van de liefde uit 2005 was ze een ietwat mildere weg ingeslagen. Een nieuwe roman was aangekondigd voor september en zal postuum verschijnen. Zie ook de obits in de Telegraph en The New York Times.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-05-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening